Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Τίτλοι Τέλους για το προφίλ "Ντόπιοι Μακεδόνες" στο facebook

O κύκλος του παρών προφίλ «Ντόπιοι Μακεδόνες» έφτασε σιγά σιγά στο Τέλος του…Μετά από 3,5 χρόνια σχεδόν καθημερινής παρουσίας στο facebook, πιστεύω ότι έδωσε ότι είχε να δώσει, ήταν ένας προσωπικός και εθελοντικός αγώνας, και πάντα για το καλό όλων μας αλλά και του τόπου μας.
Όπως έχω πει κατά επανάληψη η ονομασία "Ντόπιοι Μακεδόνες" του προφίλ είναι πολιτιστική-παραδοσιακή ονομασία που υπάρχει εδώ και 100 χρόνια σχεδόν και ουδεμία σχέση έχει με την σημερινή εντοπιότητα του κάθε κάτοικου Μακεδονίας.
Πρόβαλα όσο μπόρεσα την μουσικοχορευτική παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την ιστορία, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και διάφορα άλλα θέματα που αφορούν τους «ντόπιους Μακεδόνες». Προσπάθησα να προβάλω σχεδόν όλες τις περιοχές της Μακεδονίας, σίγουρα κάποιες προβλήθηκαν περισσότερο, σίγουρα κάποιες λιγότερο, σημαντικό ρόλο έπαιξε φυσικά και η συμμετοχή σας, στέλνοντας υλικό από τις περιοχές της Μακεδονίας όπου ανήκετε.
Η Μακεδονία είναι μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας με πλούσια ΠΑΡΑΔΟΣΗ και ΙΣΤΟΡΙΑ και ήταν πολύ δύσκολο ένα προφίλ να καλύπτει όλη αυτή την περιοχή, έτσι για να υπάρχει μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική προβολή πρότεινα όποιος έχει χρόνο και θέληση να κάνει προφίλ για να προβάλει την τοπική του παράδοση.
Σε πολύ λίγο διάστημα άνοιξαν αρκετά προφίλ από διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και πιστεύω και αυτά να αγωνιστούν για την καλύτερη προβολή της ιστορίας και παραδόσεως του τόπου τους. Εύχομαι και ελπίζω τα προφίλ αυτά να είναι πάντα σεμνά και σοβαρά και μοναδικό σκοπό να έχουν την προβολή και διάδοση της παραδόσεως και της ιστορίας χωρίς αλλοιώσεις.
Σίγουρα σε όλο αυτό το διάστημα μπορεί και να έγιναν λάθη σε θέματα παράδοσης(δεν ήμουν ο ειδικός η ο παντογνώστης), σίγουρα κάποια σχόλια η κοινοποιήσεις ίσως να ενόχλησαν κάποιους, ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν υπήρχε εσκεμμένη πράξη και ΔΗΜΟΣΙΑ θα ήθελα να εκφράσω την ΣΥΓΝΩΜΗ μου σε όσους θίχτηκαν η ένιωσαν προσβλητικά.
Ο στόχος μου πάντα ήταν ο διάλογος, ο σοβαρός διάλογος χωρίς ύβρεις και συκοφαντίες, γιατί θεωρώ πως μέσα από διάλογο μπορούν να βγουν πολλά θετικά συμπεράσματα και να επιλυθούν πολλές διαφορές, που σίγουρα υπάρχουν στην παράδοσή μας και την ιστορία μας. Προσπάθησα να κρατήσω ένα σοβαρό προφίλ μακριά από ακρότητες και διέγραφα ότι έπεφτε στην αντίληψη μου.
Επίσης θα ήθελα ΔΗΜΟΣΙΑ να ευχαριστήσω θερμά όσους στήριξαν, διέδωσαν και βοήθησαν την προσπάθειά μου. Η στήριξη του κόσμου ήταν κάτι το απερίγραπτο για εμένα!5000 χιλιάδες φίλοι και άλλοι 1000 σε αναμονή…
Είμαι σίγουρος ότι έβαλα κι εγώ ένα λιθαράκι για το καλό της παράδοσης και του τόπου μας. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε ΠΟΛΛΑ.
Ελπίζω μια μέρα να δω όλους τους ντόπιους Μακεδόνες(σλαβόφωνους & ελληνόφωνους) ενωμένους και αγαπημένους από κάθε άκρο της Μακεδονίας αλλά και όλου του κόσμου.
Ελπίζω στο μέλλον να καταλάβουν, ΟΛΟΙ όσοι δεν καταλαβαίνουν , ότι το να προέρχεσαι από σλαβόφωνους η βλαχόφωνους η και από τουρκόφωνους προγόνους δεν σημαίνει ότι δεν είσαι ΕΛΛΗΝΑΣ. Πολλοί προγονοί μας μην γνωρίζοντας καλά τα ελληνικά θυσιάστηκαν για αυτόν τον τόπο να απελευθερωθεί και να μείνει Ελληνικός.
Ελπίζω στο μέλλον να καταλάβουν, ΟΛΟΙ όσοι δεν καταλαβαίνουν , ότι υπάρχει μια μερίδα «ντόπιων Μακεδόνων» που προέρχονται από σλαβόφωνους προγόνους και έχουν και αυτοί τα τραγούδια τους στο γλωσσικό ιδίωμα ανά περιοχή και τους χορούς τους όπου πρέπει επίσης να καταγραφούν και να προβληθούν σωστά, χωρίς φόβο και ενδοιασμούς, γιατί και αυτά είναι ένα κομμάτι ιστορίας των «ντόπιων Μακεδόνων». Δεν μπορεί όλα αυτά ΣΗΜΕΡΑ να «τσουβαλιάζονται σε ένα σακί » και να χαρακτηρίζονται ΑΔΙΚΑ Σκοπιανά και Βουλγαρικά.
Το κάθε τραγούδι και χορός έχει τον τόπο του και όποιος θέλει ας ψάξει πρώτα να μάθει και μετά να χαρακτηρίζει…
Φυσικά ίσως σε αυτό ευθύνη να έχουμε κι εμείς, διότι συστηματική και οργανωμένη καταγραφή και ΠΡΟΒΟΛΗ των τραγουδιών και χορών ίσως δεν έχει γίνει ολοκληρωμένα για όλη την Μακεδονία. Επίσης μερίδιο ευθύνης είχε και το ελληνικό κράτος που παλαιότερα «κυνήγησε» αυτά τα τραγούδια και τα «δαιμονολόγησε». Αφορμές ίσως δόθηκαν με την εισαγωγή ξενόφερτων τραγουδιών αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να καταδικάσει όλα τα άλλα ντόπια τραγούδια.
Πίσω από το προφίλ υπήρχε ένας απλός και καθημερινός άνθρωπος, ίσως ο αδερφός σας, ίσως κάποιος συγγενείς σας, ίσως κάποιος γνωστός σας, ίσως κάποιος άγνωστος, όπου λειτουργούσε πάντα αυτόβουλα με γνώμονα το ΚΑΛΟ και την ΑΛΗΘΕΙΑ.
Ελπίζω όλα να πάνε καλά και ο εθελοντικός κόπος μου να πιάσει τόπο για το καλό ΟΛΩΝ μας.

Τέλος να ευχαριστήσω ΔΗΜΟΣΙΑ και μέσα από την καρδιά μου την γυναίκα μου και το παιδί μου για την στήριξη αυτής της προσπάθειας.
Είμαστε Μακεδόνες γιατί Είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου