Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

'Ενα έγγραφο για τους αφανείς Μακεδονομάχους των Λευκαδίων-1903

''Απόδειξη παραλαβής λιρών''

Οι οποίες δόθηκαν απο την ιερά μητρόπολη Θεσσαλονίκης ώς ενίσχυση στο ελληνικό γραμματοδιδασκαλείο των Λευκαδίων(παλαιότερα όνομα Γκολεσάνη).
Και το σημερινό έγγραφο αποκαλύπτει ,με τον πλεόν γλαφυρό τρόπο,την προσπάθεια που κατέβαλαν οι ντόπιοι κάτοικοι της περιοχής ώστε να εξασφαλίσουν την επιβίωση και την συνέχιση του εθνικού έργου που επιτελούσαν τα σχολεία των αρχών του 20 αιώνα.
Στα ταραγμένα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας στην Μακεδονια και της πολιτικής του βίαιου προσηλυτισμού που ασκούσαν οι Βούλγαροι αντάρτες,οι ντοπιοι κάτοικοι έβρισκαν στήριγμα τόσο στα ελληνικά αντάρτικα σώματα όσο και στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης,η οποιά υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το έγγραφο χονολογείται στις 30 Ιανουρίου 1903.



Αποτελεί μια απόπειξη παραλαβής δύο οθωμανικών λιρών,οι οποίες προέρχονταν απο τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος κ. Ευγενίδη και δόθηκαν,απο την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
Στον εφοροεπίτροπο του γραμματοδιδασκαλείου
των Λευκαδίων κ. Ι. Ζλατάνη.




Υπογραφές απο

*Εφοροεπίτροπος-Ο διδάσκαλος Ι. Ζλατάνης
*Διδάσκαλος Αθανάσιος Κ. Διαμαντή
*Μουχτάρης



Πηγή-Δημητριάδης Βασίλειος μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας των Χωρών της Χερσονήσου του Αίμου και Τουρκολογίας.

Άρθρο απο την Εφημερίδα 'ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ' ΔΗΜΟΣ ΑΝΘΕΜΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου