Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Ευαγγέλιο του 1866 απο την εκκλησία Αγίου Γεωργίου-Αμμοχώρι Φλώρινας



Ευαγγέλιο του 1866 που φυλάσσεται
στο ιερό του ναού του Αγίου Γεωργίου



Ο προγενέστερος του σημερινού ναός του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε, σύμφωνα με επιγραφή το 1730. Άλλες μαρτυρίες λένε ότι χτίστηκε το 1760 με πέτρες ποταμίσιες και χώμα. Επρόκειτο για μονόχωρο ξυλόστεγο δρομικό ναό με χαγιάτι στη νότια πλευρά. Το έτος 1930 έγινε γενική επισκευή του ναού. Η εκκλησία αυτή γκρεμίστηκε για άγνωστους λόγους και στη θέση της σήμερα έχει κτισθεί το ενοριακό κέντρο. 




Άγ. Γεώργιος: Η παλιά εκκλησία με το χαγιάτι.



Το 1976 ο πατήρ Σταύρος Παπαδημητρίου με την αμέριστη βοήθεια των κατοίκων ξεκίνησε την ανέγερση του νέου ναού στην ίδια θέση. Όπως ο ίδιος μας είπε, ξεκίνησε με 100.000 δραχμές και με σχέδιο που ο ίδιος επέλεξε με πρότυπο την εκκλησία του χωριού Μελίτη. Τις Κυριακές κυρίως, μετά τη λειτουργία, συγκεντρώνονταν οι άντρες και ο καθένας πρόσφερε εθελοντικά εργασία. Οι γυναίκες έφερναν φαγητό και ποτό και η όλη διαδικασία έπαιρνε τη μορφή γιορτής. Με την εθελοντική εργασία και την προσφορά οικονομικής βοήθειας των ενοριτών χτίστηκε, λοιπόν, ο Άγιος Γεώργιος, ο οποίος είναι σταυροειδής μετά τρούλου. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν το 1981.


Η παλαιά εικόνα του
Αγίου Γεωργίου
.

Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο σε ξύλο οξιάς. Οι εικόνες των Αγίων στο εικονοστάσι είναι οι παλαιές εικόνες του προγενέστερου Αγίου Νικολάου και χρονολογούνται τον 19ο αιώνα. Στην εικόνα του Σωτήρος διαβάζουμε τη χρονολογία 1798, στην εικόνα του Αγίου Ναούμ, 1892 Μαρτίου 15 και στην εικόνα του Αγίου Παντελεήμονα, 1852.
Στο ιερό του Αγίου Γεωργίου φυλάσσεται Ευαγγέλιο με χρονολογία ΑΩΞV ΄ (1866) καθώς και παλαιά εικόνα του Αγίου Γεωργίου σε μεγάλο μέγεθος φιλοτεχνημένη πάνω σε τρία καδρόνια καρφωμένα μεταξύ τους.


Άγ. Γεώργιος: Επιγραφή στην εικόνα του Σωτήρος.




Άγ. Γεώργιος: Επιγραφή στην εικόνα του Αγίου Ναούμ.
Το εσωτερικό του Ναού






Προσθήκη  εικόνας

πηγή:
2002 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΜΟΧΩΡΙΟΥ
http://gym-ammoch.flo.sch.gr/ekklisies/agios_gewrgios.htm


Read more!

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Ευαγγέλιο του 1761 απο την εκκλησία Αγίου Νικολάου-Αμμοχώρι Φλώρινας











Ευαγγέλιο του 1761 που φυλάσσεται
στο ιερό του Αγίου Νικολάου


Η Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Είναι ο ενοριακός ναός. Κατά την παράδοση χτίστηκε το 1860. Για το χώρο ανέγερσης του ναού φημολογείται ότι επί τουρκοκρατίας ήταν διεκδικήσιμος από τους Τούρκους και τους Έλληνες. Τότε μαζεύτηκαν κάποιοι χωριανοί και έθαψαν στο οικόπεδο μια εικόνα του Αγίου Νικολάου, με την προϋπόθεση να συμφωνήσουν με τους Τούρκους ότι: “αν βρεθεί κάποιο σημάδι χριστιανικό στο μέρος αυτό, θα χτίσουμε εκκλησία, αν πάλι δε βρεθεί, θα το πάρετε εσείς και θα το κάνετε ό,τι θέλετε”. Πραγματικά, όταν πήγαν, βρήκαν όλοι μαζί την εικόνα και έτσι χτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Άγ. Νικόλαος: Εσωτερικό του ναού






Άγ. Νικόλαος: Η παλιά εκκλησία με το χαγιάτι


πηγή: 2002 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΜΟΧΩΡΙΟΥ
http://gym-ammoch.flo.sch.gr/ekklisies/agios_nikolaos.htm

Read more!